A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Tempus Közalapítvány bejelentése szerint elindul a Pannónia Program, amely a modelltváltott egyetemek nemzetközi csereprogramjait támogatja.

A program célja és finanszírozása

Hankó Balázs államtitkár szerint a program célja, hogy a magyar diákok, oktatók és kutatók a világ vezető egyetemein szerezzenek tapasztalatokat, amelyeket hazatérve hasznosíthatnak a magyar gazdaság és társadalom fejlesztésében. A programra 2023-ban 10 milliárd forint áll rendelkezésre.

Nemzetközi csereprogramok és célok

A Pannónia Program célja, hogy 2030-ra évente 20 ezer magyar diák, tanár és kutató vegyen részt nemzetközi csereprogramokban. Jövőre már 8 ezer fő számára teszi lehetővé a program, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek.

Pályázati folyamat

A pályázatok január 15-től nyújthatók be, a beadási határidő január 29. A döntés várhatóan február végéig megszületik, és április végéig a szerződések is megkötésre kerülnek.

A program további részletei

A program részeként a diákok, oktatók és kutatók havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjban részesülhetnek. A szerzett krediteket a hazai intézmények minden esetben el fogják fogadni.

Globális kapcsolatok és tájékoztatás

Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint jelenleg 99 ország egyetemeivel állnak kapcsolatban, és folyamatos tájékoztatást nyújtanak a magyar felsőoktatási intézményeknek a program lehetőségeiről.

Forrás: MTI

By admin