egyetemista karrier tervek

A karrier tervezés segít abban, hogy megtaláld a számodra megfelelő szakterületet, munkaterületet, munkaformát. Egyetemistaként jó időben vagy, hogy elkezdd a tervezést.

Néhány tipp a karriered tervezéshez:

 • Ismerd meg magad. Mi az, amiben jó vagy? Mi érdekel? Mi a motivációd? Ezekre a kérdésekre a válaszok segítenek abban, hogy meghatározd, milyen szakmában szeretnél dolgozni.
 • Tájékozódj a különböző szakterületekről. Mi a feladata egy-egy szakembernek, milyen munka milyen fizetéssel jár? Milyenek a munkakörülmények? 
 • Keresd fel az egyetemi karrierirodát. Az egyetemeken általában szakemberek segítenek a hallgatóknak kérdéseik megválaszolásában. Az egyetemek rendszerint állásbörzéket is szerveznek. Érdemes elmenni az állásbörzékre akkor is, ha még nem végzős vagy, információszerzésül.
 • Fordulj karrier tanácsadóhoz. A karrier tanácsadás során olyan szakemberrel konzultálhatsz, aki segít a „versenyelőnyeid” feltérképezésében, ami fontos abban, hogy a leginkább neked való munkafajtát választhasd. 
 • Végezz önkéntes munkát vagy gyakornokoskodj. Az önkéntes munka vagy a gyakornoki programok jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy közelebbről megismerkedhess egy adott szakterületet.
 • Kövesd a legfrissebb trendeket. A világ folyamatosan változik, ezért fontos, hogy naprakész legyél a legújabb történésekkel. Figyeld a médiát. Beszélgess idősebbekkel, milyen munkapasztalataik vannak. 

Konkrét útmutató a karriertervezéshez:

 1. Készíts listát az erősségeidről, érdeklődési körödről és értékeidről. Mi az, amiben jó vagy? Mi érdekel? Mit tartasz fontosnak?
 2. Tájékozódj a különböző munkaterületekről a választott szakmádon belül. Olvass szakmai kiadványokat, beszélj emberekkel, akik különböző szakterületeken dolgoznak.
 3. Készíts listát a lehetséges munkafajtákról. Oszd fel a listát olyanokra, amelyek érdekelnek, és olyanokra, amelyek nem.
 4. Keress minél több információt a lehetséges munkafajtákról. Mi a feladata az adott területen dolgozóknak? Mi a fizetésük? Mik a munkakörülményeik? Hova lehet továbblépni onnan? És ott mi várható?
 5. Hozz döntést. 

A karrier tervezés folyamatos folyamat. Ahogy változol és fejlődsz, úgy változik majd a karriercélod is. Fontos, hogy nyitott légy az új lehetőségekre, és ne félj változtatni a terveiden, ha szükséges.

Néhány további tipp a karrier tervezéshez egyetemistaként:

 • Ne várj a diploma megszerzésére, hogy elkezdd a karrierépítést. Már az egyetem alatt is tehetsz lépéseket a céljaid elérése érdekében. Például, részt vehetsz szakmai szervezetekben, önkénteskedhetsz, vagy gyakornokoskodhatsz.
 • Ne félj segítséget kérni. A karrieriroda, a karrier tanácsadók, a szakmai szervezetek a barátok és családtagok is segíthetnek a karrier tervezésben.

 

Tomori Nóra 

Karrier tanácsadó, karrier-boldogsag.hu

 

By admin