pms

A premenstruációs tünetegyüttes, röviden PMS, széles körben elterjedt jelenség, amelyet a nők jelentős része ismételten megtapasztal a havi vérzés előtt jelentkező kellemetlen jelek formájában. Bizonyos esetekben a tünetek bár zavarók, nem változtatnak jelentősen a napi rutinon, azonban körülbelül a panaszok 20%-ában komolyabban érintik ezek a napokat, ezért hatékonyabb terápiára lehet szükség, ami nem szükségszerűen gyógyszeres beavatkozást takar, hanem viszcerális kezelést, amely a PMS ellen alkalmazható.

 

A PMS kiváltó okai még nem teljesen tisztázottak, de a szakértők szerint szerepet játszhatnak bizonyos hormonális zavarok, táplálkozási és vitaminhiány, a szerotonin szint változásai, depresszió, szorongás és stressz, pajzsmirigy problémák és egyéb nőgyógyászati betegségek (pl. endometriosis, PCOS).

A premenstruációs tünetegyüttes jelei

 

A testi és lelki jelek a menstruáció előtti 5-10 napon belül jelentkeznek, és rendkívül változatosak lehetnek. Hangulatváltozások, érzékenység, depresszió, szorongás, hangulati ingadozások, csökkenő érdeklődés, gyenge koncentráció, kimerültség, étvágyhiány vagy éppen megnövekedett étvágy, alvásproblémák, kontrollálhatatlanság vagy túlterheltség érzése, koordinációs nehézségek, fejfájás, hát- és derékfájdalmak, puffadás/súlynövekedés, hasi görcsök és mellfeszülés, hőhullámok, a kezek és bokák duzzadása, csökkent szexuális vágy.

 

Viszcerális kezelés hatékonysága

 

Növekvő számú kutatás mutat pozitív eredményeket arra vonatkozóan, hogy a menstruációs ciklus és annak előidőszakát befolyásolhatjuk a medencei izmok és a has ellazításával.

A kézi fascia kezelésekhez tartozó viszcerális (belső szervi) terápia hatékonysága kiemelkedő, ami magyarázattal rendelkezik.

A belső szerveket körülvevő vékony membrán rétegek ideális körülmények között könnyedén csúsznak egymáson. Mindennapjainkban gyakran nem vagyunk tudatában annak, hogy aktivitásaink közben – legyen szó sportról vagy takarításról – szerveink milyen nagymértékben mozognak. A kötőszövet fontos tulajdonsága, hogy elegendő rugalmasságot biztosít a szerv megfelelő működéséhez, mint a gyomor tágulása étkezés után, a bélmozgások az emésztés folyamán vagy a tüdő tágulása légzéskor. Menstruáció idején a méh is le tud süllyedni akár 3 cm-t is, hogy ki tudja üríteni az endometriumot.

Azonban, ha valamiért (például sérülés, műtét, gyulladás miatt) ez a kötőszövet elveszíti rugalmasságát, az a szervezet nem megfelelő működéséhez és fájdalomhoz vezethet. A kézi terápia segít a szövetek helyreállításában, és helyrehozza azok mozgathatóságát és a szervek mozgékonyságát.

A méhet körülvevő fascia feszültségével kapcsolatos gyakori nőgyógyászati problémák

 

A menstruációs ciklus átlagos hossza 28 nap, de lehet rövidebb vagy hosszabb is: 21–35 nap minden normálisnak tekinthető. Habár alhasi kellemetlenséget okozhat, normál esetben nem kellene fájdalommal járnia.

 

A menstruációs zavarok között az első helyen a dysmenorrhoea és a premenstruációs tünetegyüttes (PMS) áll. A dysmenorrhoeát mint fájdalmas menstruációt azonosítják, míg a PMS a nők által a menstruáció előtti egy vagy két héttel tapasztalt testi és lelki nehézségek összességét jelenti.

 

A dysmenorrhoea negatívan befolyásolja a napi tevékenységeket és a szociális kapcsolatokat, továbbá növelheti a munkahelyi hiányzások számát, mivel a hasi görcsök és fájdalom megzavarhatják a mindennapi működést. Ezen felül még előfordulhat hányinger, hányás, hasmenés, derékfájás, fejfájás és szédülés is. A dysmenorrhea elsődleges és másodlagos formában létezik – az első esetben nincs specifikus szervi eltérés, a másodlagos formában pedig a súlyos fájdalmak valamilyen patológia következményeként jelentkeznek. Mindkét esetben a panaszok pszichés dimenzióval is rendelkeznek, mivel a testi fájdalmakat gyakran kísérik érzelmi hullámzások is.

A premenstruációs tünetegyüttes (PMS) kezelése viszcerális terápiával

 

Örvendetes hír, hogy a dysmenorrhoea és a PMS egyaránt hatékonyan kezelhető kézi terápiával, amivel elkerülhető a gyógyszerek szedése és az esetleges mellékhatások. Kutatások bizonyítják, hogy a has és a medence területén végzett kézi terápiás kezelések hatásosak a fájdalmas görcsök mérséklésében.

allapotfelmeres-manualterapia

 

Egy vizsgálat során a résztvevő nőket két csoportra osztották: az első csoport tagjai négy héten át, hetente kétszer részesültek fél órás kézi terápiás kezelésben. A másik csoport tagjai fájdalom esetén ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítót vettek be. A kutatás kimutatta, hogy mindkét csoportban csökkent a fájdalom, azonban a kézi terápia fájdalomcsillapító hatása hosszabb ideig tartott, mint a gyógyszeré.

 

Ha szerveink bizonyos okokból kifolyólag nem tudnak szabadon mozogni, idővel szöveti feszültség és krónikus irritáció alakul ki, ami funkcionális és szerkezeti problémákhoz vezethet a szervezet egészében. A viszcerális kezelés egy kézi terápiás módszer, amely a szerveket összekötő fehér kötőszövetes réteg (fascia) érintésével és mobilizálásával oldja fel a korlátozásokat, helyreállítva ezzel a szervek normál mozgását. Normalizálódik a szervek vérellátása, csökken a fájdalom, enyhülnek a kellemetlen jelek.

 

A has és medence körüli szövetek ellazításával hatékonyan enyhíthető a menstruációt kísérő patológiás fájdalom – mellékhatások nélkül.

Forrás: Sherlock Rehab

By admin